divendres, 1 d’octubre del 2010

AGERMANAMENT CULTURAL A VINARÒS



València, 1 d’octubre de 2010

NOTA DE PREMSA

ACCIÓ CULTURAL FA EL DISSABTE A VINARÒS
UN AGERMANAMENT CULTURAL

L’aniversari de la Guerra de Successió és el marc per a l’agermanament d’associacions culturals valencianes, catalanes i balears


El context històric de l’acte
L’any 1710, la Guerra de Successió es mostrava favorable a Carles III dÀustria, que va recuperar una part d’Aragó, va entrar a Saragossa i fins i tot, per segona vegada, va ocupar Madrid. En aquest context, el rei va voler recuperar també València, ocupada per les tropes borbòniques de Felip V després de la derrota d'Almansa. I així, l’octubre de 1710, l'exèrcit austracista va entrar a Vinaròs i va restablir-hi el domini de Carles III, i amb ell els Furs i les lleis anteriors a la Nova Planta, fins el mes de febrer de 1711, quan les noves circumstàncies bèl·liques els van obligar a retirar-se.

Així, després de la batalla d’Almansa, tenim un petit “espai de llibertat” durant uns mesos, circumstància històrica que enguany commemorem.

La campanya de la Federació Llull
La Federació Llull està formada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Òmnium Cultural de Catalunya i Obra Cultural Balear (OCB). Junts, sumem desenes de milers de socis i som l’associació cultural més important dels nostres territoris.

La Federació impulsa un programa anual d’activitats anomenat “1705-15 / 2005-15: 300 anys caminant cap al futur” que consisteix en la celebració d’un acte anual a Catalunya, el País Valencià o les Illes de commemoració d’una efemèride de la Guerra de Successió. Aquest acte ha de complir tres requisits:
a)Implicar les institucions i les associacions locals (de la ciutat on se celebre)
b)Ser un motiu per a la trobada d’associacions i persones dels tres territoris
c)Fer un plantejament en positiu i de futur, de manera que la commemoració històrica siga un motiu de treball per al futur de la llengua i la cultura que compartim


La campanya s’ha concretat fins ara en els següents actes anuals:
- 2005, Barcelona. Col·locació al Fossar de les Moreres d’una placa-escultura realitzada per l’escultor Andreu Alfaro d’homenatge als maulets que van participar en la defensa de Barcelona i acte a l’església de Santa Maria del Mar amb el president del Parlament de Catalunya i representants del Govern de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.
- 2006, Dénia. Acte a l’Auditori Municipal d’homenatge al general Basset i al protagonisme de la ciutat en la defensa dels Furs, amb la participació de l’alcaldessa i l’Ajuntament de Dénia, entre d’altres autoritats.
- 2007, Lleida. Acte en la Seu Vella de commemoració del setge de la ciutat, amb representants del Govern de Catalunya i de l’Ajuntament de Lleida.
- 2008, Tortosa. Acte a la seu de Tortosa amb representants del Govern de Catalunya i l’Ajuntament de la ciutat. Dinar popular i concert.
- 2009, Alacant. Campanya als centres d’ensenyament de la comarca i trobada de joves en l’illa de Tabarca.


L’acte de dissabte 2 d’octubre a Vinaròs
El programa de l’acte serà el següent:

-11h. Pç. del Mercat. Arribada dels socis i amics d’ACPV de Vinaròs i comarca, i dels socis i amics d’Òmnium i OCB que ens acompanyen. Visita guiada pel Vinaròs del segle XVIII

-12h. Auditori (Pç del Mercat). Acte commemoratiu dels 300 anys de la recuperació de Vinaròs per les tropes de Carles III. Intervencions de
Sr. Xavier Palomo, historiador
Sr. Jaume Mateu, president d’Obra Cultural Balear
Sra. Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural
Sr. Eliseu Climent, president d’Acció Cultural del País Valencià
Il·lm. Sr. Jordi Romeu, alcalde de Vinaròs
Actuació del grup de música de cambra A Piacere

-14h. Dinar de germanor amb productes de la comarca

-17h. Av. de l'Atlàntic. Cercavila amb els gegants de Vinaròs i Benicarló i l'Esbart Dansaire de la Ràpita

-18h. Pç. de l'Ajuntament. Arribada de la Flama del Correllengua i lectura del Manifest. Trobada de dolçainers i tabaleters organitzada pel Ball de Dimonis de Vinaròs. Hi intervindran grups de Tortosa, Ulldecona, Bot, Benicarló i Vinaròs

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada